Utbildning

Förarbevis – Snöskoter

Om du ska köra snöskoter behöver du ett särskilt förarbevis. Du får köra snöskoter om du har ett körkort eller traktorkort utfärdat första gången före 1 januari 2000.

För att få ett förarbevis för snöskoter krävs att du har:

  • fyllt 16 år
  • gått en utbildning, teori 7 tim och körning 3,5 tim, hos en godkänd utbildare
  • gjort ett godkänt kunskapsprov (inget krav på körprov vid examineringen)


Planerade datum 2017/2018

2017-12-16

2017-12-29

2018-01-04

Vi reserverar oss för snöbrist och för få anmälda elever, det måste vara minst 6 elever/utbildningstillfälle.

 

Anmälan

Anmälan skickas till utbildning@warpensskoter.se

Ange dina kontaktuppgifter och önskat kursdatum så hör vi av oss med mer detaljerad information när vi närmar oss kursstart.

Om du undrar över något kan du ringa Tomas Lövhaga på 070-294 64 90


Utbildning och prov för snöskoter

Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska delar. De praktiska delarna går ut på att du ska lära dig att hantera snöskotern. Det är tillåtet att övningsköra, men bara under uppsikt av en godkänd utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten. För att få övningsköra snöskoter ska du vara minst 15 år och 9 månader.

Du måste ha fyllt 16 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet.


Förarbeviset

När du har gjort ett godkänt kunskapsprov rapporteras det till Transportstyrelsen, som skickar en ansökningsblankett för förarbevis till dig. Avgiften för förarbeviset är 150 kronor. När ansökan och betalning har kommit in till Transportstyrelsen, tillverkas förarbeviset som sedan skickas till dig.

Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har registrerats hos Transportstyrelsen om du har en giltig identitetshandling med dig vid färd. Du har två månader på dig att skicka in din betalning och ansökan om förarbevis. Efter två månader krävs att förarbeviset är med vid färd. Har du inte ansökt om utfärdande av ditt förarbevis och betalat tillverkningsavgiften inom ett år från utfärdandedatumet blir förarbeviset ogiltigt och du måste då göra om det.


Utbildningsprogram

Dag 1

Samling vid Bollegården klockan 9.00 för teoriutbildning. Lunchen är kl 12.00-13.00 och dagen avslutas 17.30.

Innan lektionen avslutas så delar vi in grupperna inför körningen, max 4 elever/grupp. Grupperna sätts samman utifrån tidigare erfarenhet av snöskoteråkning, tid och plats för körningen dag 2 bestäms utifrån antalet deltagare och snötillgång.

Dag 2

Vi börjar med att åka till ett övningsområde där du får träna på att hantera fordonet. Sedan ger vi oss ut på leden där du får träna på trafikregler, säkerhetsavstånd, bärga skoter, m.m. På kvällen hålls teoriprovet och efter godkänt prov så har du rätt att köra skoter efter att den som examinerar har rapporterat in till Transportstyrelsen.


Pris

Priset för kursen är 2.000:- om du har egen snöskoter med dig, kontakta oss om du inte har eller kan låna  snöskoter så löser vi det tillsammans.

Följande ingår:

  • All kurslitteratur
  • Körutbildning
  • Examination

 

Vi hjälper dig

Vi ger gärna extra stöd till dig med läs och skrivsvårigheter. Meddela oss om detta i samband med anmälan. Detta gör vi givetvis utan extra kostnad.